Werkschoenen advies

Werkschoenen advies

Welk type werkschoen heb ik nodig?

Welke werkschoenen heb ik nodig om een karwei goed en veilig te kunnen uitvoeren? Wij vertellen jou meer over bijvoorbeeld de verschillende veiligheidsklassen, over de voordelen van werkschoenen met extra demping en

Op de vraag welke werkschoenen je nodig hebt, is dus geen snel antwoord te geven. De ene persoon heeft brede werkschoenen nodig en de ander is op zoek naar de beste werkschoenen met een hoge veiligheidsklasse, zodat je altijd en overal je werk veilig kan doen.

Wij hebben het allemaal voor jou op een rijtje gezet.

De veiligheidsklassen

Werkschoenen veiligheidsklasse S1 (P)
S2 veiligheidsschoen
Schoen S3
Veiligheidsklasse S4
Laarzen S5
Laarzen S7

Pro tips

Heb ik werkschoenen nodig met extra demping?

Als je lange afstanden loopt op een dag, dan heb je werkschoenen met extra demping nodig. Op comfortabele werkschoenen met extra demping heeft je lichaam hier het minste last van. Dankzij de extra demping worden veel schokken tijdens het lopen of sjouwen opgevangen.


Werkschoenen met extra dempende ondersteuning zijn verkrijgbaar in de S2 veiligheidsklasse, maar ook in de overige veiligheidsklassen slaag je bij Toolstation voor comfortabele werkschoenen met extra demping. De werkschoenen met extra demping zijn verkrijgbaar in zowel lichtgewicht als in de zwaardere uitvoeringen.

Wat zijn de beste werkschoenen voor veel lopen?

Wanneer je veel moet lopen, dan is het belangrijk dat de schoen niet te stug of te zwaar is. Zowel in veiligheidsklasse S1 als in de overige veiligheidsklassen heb je de keuze uit goede lichtgewicht werkschoenen voor dames en heren. De schoenen bieden comfort, steun en bescherming tijdens je werk.


Afhankelijk van het soort werk dat je verricht, kies je een model uit. Een laag model biedt meer bewegingsvrijheid; een hoog model beschermt de enkels en achillespezen. Werklaarzen beschermen de kuiten en zijn gemakkelijk aan en uit te trekken.

Hoe koop je de meest comfortabele werkschoenen?

Comfortabele werkschoenen zijn belangrijk om je werk goed en veilig te doen. Daarom vind je bij Toolstation schoenen in allerlei pasvormen en veiligheidsklassen.


Zo zijn er brede werkschoenen voor als je wat bredere voeten hebt en werkschoenen met extra demping voor meer comfort. Omdat dames vaak een smallere leest hebben, vind je bij Toolstation ook speciale dames veiligheidsschoenen.



Veelgestelde vragen

  • Waar staat SB voor?

    SB staat voor Safe Base en betekent dat de schoenen vrijwel altijd zijn voorzien van een veiligheidsneus en een schokdempende hak. Deze term zie je vaak bij werkschoenen.

  • Wat is het verschil tussen stalen en composiet veiligheidsneuzen?

    Het belangrijkste verschil zit hem in de sterkte. Een stalen neus is van nature sterker dan een van composiet. Daardoor zijn stalen neuzen vaak dunner dan die van andere materialen. Daardoor zie je staal vaak terug in de nettere werkschoenen.

    Een nadeel van stalen neuzen is dat ze relatief zwaarder zijn dan die van composiet. Daardoor zitten ze vaak minder comfortabel. Als laatste zijn schoenen met stalen neuzen minder geschikt om te werken met en rondom metaaldetectors.

  • Wat betekenen de codes van de zolen van werkschoenen?

    Er zijn drie verschillende codes voor zolen:

    PU / PU: Deze zool bestaat uit een zacht en een hard deel, waardoor je een schokdempend effect krijgt. Geschikt voor werken in de lichtere industrie vanwege zijn olie- en zuurbestendige eigenschappen. Hittebestendig tot 100 graden Celsius.

    PU / TPU: Gemaakt met een nog betere slijtvaste laag dan de PU zolen. Geschikt voor zowel binnen als buiten en de zwaardere industrie. Ook olie- en zuurbestendig en hittebestendig tot 110 graden Celsius.

    PU / Rubber: Dit type zool is hittebestendig tot 300 graden Celsius en heeft een betere demping dan andere zolen. Wel is dit type zool zwaarder, waardoor het minder loopcomfort heeft.

  • Hoe lang gaan werkschoenen mee?

    Een gemiddelde werkschoen gaat ongeveer een jaar mee op basis van 40 uur per week. Tegen die tijd is het profiel onder de schoenen grotendeels versleten en is de demping minder geworden. Mocht je speciale inlegzolen hebben, dan moet je die om het halfjaar vervangen.

  • Wat is een kruipneus?

    Kruipneus (ook wel overneus genoemd) is een term voor als de zool doorloopt tot over de punt van je schoen. Zo slijt de neus veel minder snel als je veel op je knieën werkt. Ook is de punt hierdoor flexibeler. Daarom is dit type populair bij bijvoorbeeld stratenmakers.