Welke soorten schroevendraaiers zijn er?
Schroevendraaiers zijn onmisbaar in elke gereedschapskist. Er zijn verschillende handmatige en elektrische soorten schroevendraaiers verkrijgbaar.
We leggen je hier uit welke schroevendraaier geschikt is voor welke klus, waar je op moet letten bij het kopen van een schroevendraaier en wat de beste sets met schroevendraaiers zijn.
Soorten schroevendraaiers
Platkopschroevendraaier
Een sleufschroevendraaier of platkopschroevendraaier is de klassieke schroevendraaier.
De platte kop is verkrijgbaar in veel SL-maten en deze schroevendraaier gebruik je vooral om te schroeven in zachte materialen.
Kruiskopschroevendraaier
De kruiskopschroevendraaier gebruik je om schroeven met een x-kop vast en los te draaien.
Deze schroevendraaier is er in twee varianten, de PH en de PZ. De PZ heeft een extra kruis voor nog meer grip op de schroef.
Inbussleutels
Een ander type schroevendraaier is de zeskantschroevendraaier, ook wel inbusschroevendraaier genoemd. Hiermee kun je schroeven met een inbuskop vastdraaien.
Helaas hebben wij dit type niet in ons assortiment, maar je kan natuurlijk ook een normale inbussleutel gebruiken.
Deze sleutels, ook wel HEX-sleutels genoemd, werken op dezelfde manier als een inbusschroevendraaier.
Torx (ster) schroevendraaier
De torx schroevendraaier wordt ook wel ster schroevendraaier genoemd.
Met dit gereedschap draai je torx schroeven en torx bouten in en uit. Het is een goed alternatief voor de kruiskopschroevendraaier, omdat je er meer kracht op kunt zetten.
Spanningsmeter schroevendraaier
De spanningsmeter schroevendraaier is een speciale sleufschroevendraaier waarmee je meet of er spanning staat op een elektrische aansluiting.
Als dat zo is, dan gaat er een lampje branden op de spanningzoeker.
Ratelschroevendraaier
Ratelschroevendraaiers hebben een mechanisme in het handvat dat snel draait, zodat je minder kracht hoeft te zetten.
In een ratelschroevendraaier passen verschillende maten bits.
Pro tips
Uitvoering
De uitvoering is belangrijk. Sommige schroevendraaiers hebben een langer handvat of zijn juist heel klein voor het fijne precisiewerk. Het handvat kan ergonomisch gevormd zijn of bekleed met softgrip.
Ook zijn er schroevendraaiers met een symbool op het handvat, zodat je direct de juiste schroevendraaier pakt.
Los of in sets?
Bedenk van tevoren hoeveel schroevendraaiers je nodig hebt voor je werk. Gebruik je vaak verschillende soorten losse schroevendraaiers, dan is een set meestal voordeliger.
Onze topmerken
Veelgestelde vragen
-
Met een spanningsschroevendraaier kan er gemeten worden of er spanning staat op een bepaald punt. Dit stuk gereedschap wordt ook wel spanningzoeker genoemd. Duw met je vinger tegen de onderkant om contact te maken met elektrische spanning. Wanneer de punt contact maakt met elektriciteit, licht het lampje op.
-
Een VDE schroevendraaier kan je gebruiken wanneer je met voltages werkt tot maximaal 1000 volt. Het is een keurmerk dat staat voor ‘Verein Deutsche Elektriker’. Het betekent dat je de schroevendraaier door de speciale coating veilig kan gebruiken bij het werken met elektra. Het keurmerk kan je ook vinden om andere gereedschappen. Hier kan je meer lezen over VDE gereedschap.
-
Sommige schroevendraaiers hebben een magnetische kop waardoor schroeven bij het in- of uitdraaien niet vallen, maar aan de kop blijven hangen.