Verbod en alternatieven voor tl verlichting en spaarlampen
Nederland heeft samen met Europa besloten dat bepaalde lampen met gevaarlijke stoffen niet meer verkocht mogen worden. Zogenoemde fluorescentielampen mogen stap voor stap niet meer in de schappen liggen. Dit komt omdat er in spaarlampen en tl-buizen kwik zit. Als kwik vrijkomt, kan het gevaarlijk zijn voor je gezondheid bij inademing.
Ledlampen zijn een goed alternatief. Hier zitten geen gevaarlijke stoffen in en zijn ook nog een stuk duurzamer. Tl-buizen zijn vanaf 24 augustus 2023 helemaal verboden om te produceren. Leveranciers en winkels mogen nog wel hun oude voorraad opmaken en verkopen.
Wij leggen voor je uit wat er gaat gebeuren en wat de beste alternatieven zijn voor spaarlampen, tl-buizen en wat de gevolgen zijn voor jouw armaturen.
Wat is verboden en wat niet
Vanaf 24 februari 2023 is het grootste gedeelte van de spaarlampen en tl-buizen al uit de verkoop gehaald. Vanaf 24 augustus werd ook de productie van de laatste typen van deze lampen gestopt.
Niet alle spaarlampen en tl-verlichting wordt verboden. Verlichting die nodig is voor bordjes van nooduitgangen of vluchtroutes mogen gebruikt en verkocht blijven worden. Hier zijn namelijk nog geen goede, kwik-vrije lampen voor als vervangers. Ook inductielampen en lampen die uv-licht uitzenden mogen nog gewoon gebruikt worden.
De voordelen van led verlichting
Ledverlichting gaat de komende tijd dus meer en meer gebruikt worden in kantoren, bouwplaatsen en natuurlijk thuis. Led brengt meer voordelen met zich mee dan je misschien denkt. De grootste voordelen van led zijn:
-
-
Energiezuinig: een ledlamp is tot wel 70% zuiniger dan een huidige tl-buis.
-
Levensduur: een reguliere tl-buis heeft een levensduur van ongeveer 10.000 branduren. Een nieuwe led tl-buis gaat echter tot wel 70.000 branduren mee.
-
Geen flikkeringen: een tl-buis van de oude generatie flikkert vaak als ze aan gaan. Ook duurt het altijd even voor ze op volle sterkte branden. Dat is bij een led tl-buis niet het geval. Deze staat gelijk aan en op volle sterkte.
-
Pro tips
Installatie van nieuwe led tl-buizen
Bij het plaatsen van nieuwe led tl-buizen hoef je niet de gehele armatuur te vervangen. Er kunnen simpelweg nieuwe tl-buizen geplaatst worden.
LET OP: een led tl-buis wordt maar aan één kant gevoed. Plaats daarom de kant van de buis met het stickertje met daarop de letters L en N aan de kant van de netstroom in de armatuur. Anders heb je kans dat de aardlekschakelaar er uit zal springen.
Moet ik mijn armatuur aanpassen bij de overstap naar led?
Nee, dat hoeft niet. Je kan in de meeste gevallen de oude buizen direct vervangen door nieuwe led tl-buizen. Ook is er geen starter meer nodig in de armatuur. Je kunt eventueel de oude tl-starter verwijderen en vervangen door een led-starter als je de armatuur niet wilt vervangen. Deze heeft dan geen functie en doet dienst als een soort dummy.
De juiste kleur kiezen voor jouw ruimte
De kleurtemperatuur van led-licht wordt gemeten in Kelvin (K). De volgende kleuren worden onderscheiden:
•Zeer warm wit – <2.700K
Deze kleur geeft een wit-gele, warme kleur af en wordt vaak gebruikt als sfeerverlichting in restaurants en woon- en slaapkamers.
•Warm wit – <2.700-3.300K
Deze neutrale, witte kleur wordt vaak gebruikt in ruimtes die er comfortabel uit moeten zien. Denk aan woonkamers, wachtruimtes en lobby’s.
•Koel wit – <3.300 - 5.300K
Een blauw-witte kleur die je vaak terugziet in kantoorgebouwen en supermarkten. Deze kleur bootst daglicht na waardoor je je beter kunt concentreren en beter onderscheid kunt maken in kleuren.
•Daglicht – >5.300K
De kleur die het beste daglicht nabootst. Deze blauw-witte kleur zie je vaak terug op plekken waar concentratie vereist is, zoals fabrieken en ziekenhuizen.