Alles over kruislijnlasers
Er zijn verschillende soorten kruislijnlasers waar je mee kan werken. Ten eerste zijn er rode en groene kruislijnlasers. Werk je alleen binnenshuis met een kruislijnlaser, dan voldoet een rode laser prima. Omdat de groene laser beter voor een mens zichtbaar is, kun je deze ook buiten gebruiken.
Ten tweede zijn er 2-lijns en 3-lijns lasers. Met een 2-lijns kruislijnlaser worden twee lijnen geprojecteerd. Hiermee projecteer je het snijpunt van de lijnen alleen op een muur. Wil je een haakse hoek op een vloer of plafond projecteren of een tussenwand zetten, dan heb je meer aan een 3-lijns laser.
Een andere optie is een 360-kruislijnlaser. Deze projecteert 360 graden in de rondte, waardoor de lijn overal in de ruimte zichtbaar is.
Soorten kruislijnlasers
Groene kruislijnlasers
De groene laser kun je het beste gebruiken voor buiten, omdat deze beter zichtbaar is voor het menselijk oog. Groene lasers lijken feller en zijn daarom beter zichtbaar voor het menselijk oog.
Groene lasers zijn zichtbaar tot ongeveer 35 meter.
Rode kruislijnlasers
Werk je alleen binnenshuis met een kruislijnlaser, dan voldoet een rode laser prima. Het enige echte verschil tussen de groene en rode lasers zit in de zichtbaarheid.
Rode lasers zijn goed zichtbaar tot ongeveer 20 meter.
360 graden lasers
Een 360 graden kruislijnlaser projecteert, zoals de naam al zegt, lijnen 360 graden in de ruimte. Alle hoeken en muren worden hiermee door minimaal één laserlijn gedekt.
Dit maakt een 360 graden laser het perfecte hulpmiddel als je bijvoorbeeld een sierrand wil plaatsen of een plafond gaat verlagen.
2- en 3-lijnlasers
De 2-lijns lasers bestaan uit een horizontale en een verticale lijn. Deze vormen samen een kruis, de lijnen staan dus haaks op elkaar.
Een 3-lijns laser bestaat uit één horizontale lijn en twee verticale lijnen, waarbij de verticale lijnen in 90 graden staan ten opzichte van elkaar.
Dit maakt het de perfecte tool voor bijvoorbeeld het uitzetten van hoeken.
Onze topmerken
Veelgestelde vragen
-
Deze term houdt in dat een kruislijnlaser zichzelf waterpas zet op het oppervlak. Mocht de ondergrond niet waterpas zijn, dan kan de laser zichzelf meestal tot een maximale hoek van -4 en 4 graden zetten. Hij corrigeert zichzelf dus als het ware. Kijk van tevoren of je beoogde kruislijnlaser deze functie heeft en met hoeveel graden.
-
De prijs hangt af van de kwaliteit, het merk en of je het met accessoires koopt, zoals een statief. Een losse kruislijnlaser is verkrijgbaar voor tussen de 50 en 200 euro, afhankelijk van de kleur van de laser en de kwaliteit. Ga je hoger in de prijs, dan kom je uit bij bijvoorbeeld de 360 graden lasers. Deze kosten tussen de 150 en 600 euro.
-
Nee. Lasers op een kruislijnlaser zijn vrijwel nooit schadelijk voor het oog bij indirecte of directe blootstelling. Natuurlijk moet je nooit direct in de laser kijken, hoe zwak de straal ook is. Er bestaat een klassentabel voor sterktes van een laser:
Klasse 1: Ongevaarlijk. Dit zijn lasers met de laagste kracht.
Klasse 2: Ongevaarlijk. Echter kan een paar seconden direct in de laser kijken wel oogschade veroorzaken. De reflex om weg te kijken of je ogen dicht te doen is echter vaak sneller. De meeste kruislijnlasers hebben deze sterkte.
Klasse 2M: Ongevaarlijk. Veroorzaakt echter sneller oogschade bij mensen die lenzen dragen.
Klasse 3R: Deze is alleen schadelijk als je direct in de laser kijkt.
Klasse 3B: Gevaarlijk. Deze klasse zit nooit op een kruislijnlaser. Deze laser is meteen gevaarlijk bij blootstelling aan het oog.
Klasse 4: Gevaarlijk. Deze sterkte zit nooit op een kruislijnlaser. Zelfs indirect licht kan oogschade veroorzaken.
-
Een gemiddelde laser kan tot ongeveer 15 meter lijnen projecteren op de muren. Het ideale werkbereik valt tussen de 10 en 15 meter.
-
De gemiddelde laser heeft een nauwkeurigheid tot maximaal 5 mm met een werkbereik van 10 tot 15 meter. De duurdere lasers zijn over het algemeen ook nauwkeuriger over een grotere afstand.
-
Vrijwel elke kruislijnlaser heeft IP-klasse 54. Dit houdt in dat ze stof- en spatwaterdicht zijn.