Hamer advies

Hamer advies

Welke hamer heb ik nodig voor mijn klus

Voor het slaan, kloppen of uitdeuken heb je een goede hamer nodig. Hamers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, afmetingen en gewichten. De meest gebruikte hamers zijn de gewone hamer of bankhamer, klauwhamer, voorhamer, moker of vuisthamer en de rubberen hamer. Daarnaast zijn er speciale tegelhamers en stratenmakershamers.

Hamers zijn gemaakt van verschillende materialen. Er zijn houten hamers en hamers die een handvat hebben van kunststof, glasvezel of staal. De kop van een hamer kan gemaakt zijn van hout, metaal, rubber of een combinatie hiervan. Wij leggen voor je uit welke hamer jij nodig hebt voor jouw klus.

Soorten hamers

Kunststof hamer
Klauwhamer
Moker
Tegelhamers
Voorhamer
Stratenmakershamer

Pro tips

Hoe verwijder ik het beste een spijker met een klauwhamer?

Het verwijderen van een spijker met een klauwhamer kun je op twee manieren doen:

– de spijkerkop in de klauw van de hamer te klemmen
– de klauw aan het onderste gedeelte van de spijker te klemmen


Als je een lange spijker verwijdert, kun je de klauw het beste zo dicht mogelijk bij het punt plaatsen waar de spijker in het materiaal gaat. Trek voorzichtig naar je toe. Schuif de klauw weer meer naar beneden als de spijker verder uit het materiaal is gekomen en trek opnieuw naar je toe.

Draag altijd een veiligheidsbril

Gebruik bij het werken met een beitel en een moker altijd een veiligheidsbril. Zo bescherm je jezelf tegen metaaldeeltjes die van de beitel afkomen tijdens het slaan.



Hameroppervlak moet groter zijn dan waarop geslagen wordt

Zorg ervoor dat de kop van de hamer groter is dan het oppervlak waar je op wilt slaan, zodat je de kans op rondvliegende splinters vermindert.


Veelgestelde vragen

  • Hoe duur zijn hamers?

    Hamers zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Een simpele bank- of rubberen hamer kost tussen de 4 en 15 euro. Een speciale voor- of klauwhamer kost ergens tussen de 10 en 60 euro, afhankelijk van de grootte en kwaliteit.

  • Wat zijn ‘DIN’ normen?

    DIN normen zijn speciale normen waar gereedschappen aan kunnen voldoen om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor waar ze voor zijn bedoeld. Bij hamers heb je bijvoorbeeld DIN-1041 voor de steel van de hamer en DIN-5109 voor de grootte van de hamer. Let op: het is geen keurmerk, maar een norm die ervoor zorgt dat producten voldoen aan bepaalde (veiligheids)eisen.