Welke hamer heb ik nodig voor mijn klus
Voor het slaan, kloppen of uitdeuken heb je een goede hamer nodig. Hamers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, afmetingen en gewichten. De meest gebruikte hamers zijn de gewone hamer of bankhamer, klauwhamer, voorhamer, moker of vuisthamer en de rubberen hamer. Daarnaast zijn er speciale tegelhamers en stratenmakershamers.
Hamers zijn gemaakt van verschillende materialen. Er zijn houten hamers en hamers die een handvat hebben van kunststof, glasvezel of staal. De kop van een hamer kan gemaakt zijn van hout, metaal, rubber of een combinatie hiervan. Wij leggen voor je uit welke hamer jij nodig hebt voor jouw klus.
Soorten hamers
Kunststof hamer
De kop van een kunststof hamer heeft aan elk uiteinde een slagvaste dop. Het middenstuk is vaak van staal.
Je gebruikt deze hamer vooral voor montagedoeleinden of metaalbewerking. Ga je precisiewerk verrichten aan bijvoorbeeld een auto, kies dan voor een terugslagvrije kunststof hamer.
Klauwhamer
Met een klauwhamer sla of verwijder je makkelijk spijkers in of uit hout. Deze hamer heeft een platte V-groef, waar je spijkers in kunt klemmen. Hoe langer de steel van de klauwhamer, hoe meer kracht je kunt uitoefenen. Met een kortere en dus lichtere klauwhamer hoef je jezelf minder in te spannen.
De klauwhamer lijkt erg op de bankhamer. Deze heeft echter geen V-groef aan de achterkant. Welke hamer je gebruikt, hangt dus sterk af van wat je ermee gaat bewerken.
Mokers
Voor het echt zware werk, zoals het uitbreken van muren, gevels of vloeren, gebruik je een zware mokerhamer. Met een moker voer je de grove verbouwingsklussen of bestratingswerkzaamheden uit.
Tegelhamers
Dit type hamer heeft een rubberen kop en een houten steel. Door de rubberen kop heb je de minste kans op beschadigingen.
Rubberen hamers zijn verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen. Het ligt aan de soort klus welke hamer je gebruikt.
Neem voor tuintegels een zware en voor bijvoorbeeld badkamertegels een lichte rubberen hamer.
Voorhamers
Moet je extra veel kracht zetten? Bekijk dan de zware voorhamers. Door de extra lange steel kan je met twee handen met de hamer slaan. Meestal heeft een voorhamer een gewicht tussen de 3 en 10 kg, waardoor dit type hamer vaak gebruikt wordt om een muurtje te slopen.
Let bij het kopen van een hamer in ieder geval op de kwaliteit en op het gewicht. Voor zo nu en dan een spijker slaan, heb je voldoende aan een lichte hamer.
Voor zware timmerwerkzaamheden heb je een goede, stevige en zware hamer nodig.
Stratenmakerhamer
Een straathamer is onmisbaar voor elke stratenmaker. Met de kromme kant sla je stenen doormidden, terwijl je met de platte kant stenen aanslaat.
Een veel gebruikt formaat bij dit type hamer heeft een bekbreedte van 50 mm. De bekbreedte is de breedte van de kromme kant.
Hoe groter de stenen zijn die gelegd worden, hoe breder de hamer.
Pro tips
Hoe verwijder ik het beste een spijker met een klauwhamer?
Het verwijderen van een spijker met een klauwhamer kun je op twee manieren doen:
– de spijkerkop in de klauw van de hamer te klemmen
– de klauw aan het onderste gedeelte van de spijker te klemmen
Als je een lange spijker verwijdert, kun je de klauw het beste zo dicht mogelijk bij het punt plaatsen waar de spijker in het materiaal gaat. Trek voorzichtig naar je toe. Schuif de klauw weer meer naar beneden als de spijker verder uit het materiaal is gekomen en trek opnieuw naar je toe.
Draag altijd een veiligheidsbril
Gebruik bij het werken met een beitel en een moker altijd een veiligheidsbril. Zo bescherm je jezelf tegen metaaldeeltjes die van de beitel afkomen tijdens het slaan.
Hameroppervlak moet groter zijn dan waarop geslagen wordt
Zorg ervoor dat de kop van de hamer groter is dan het oppervlak waar je op wilt slaan, zodat je de kans op rondvliegende splinters vermindert.
Veelgestelde vragen
-
Hamers zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Een simpele bank- of rubberen hamer kost tussen de 4 en 15 euro. Een speciale voor- of klauwhamer kost ergens tussen de 10 en 60 euro, afhankelijk van de grootte en kwaliteit.
-
DIN normen zijn speciale normen waar gereedschappen aan kunnen voldoen om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor waar ze voor zijn bedoeld. Bij hamers heb je bijvoorbeeld DIN-1041 voor de steel van de hamer en DIN-5109 voor de grootte van de hamer. Let op: het is geen keurmerk, maar een norm die ervoor zorgt dat producten voldoen aan bepaalde (veiligheids)eisen.