Alles voor je tegelklus
Tegels leggen in een badkamer is geen eenvoudige klus. Het vereist precisie, de juiste materialen en vooral de beste gereedschappen.
Of je nu met wand- of vloertegels aan de slag gaat, wij hebben de tips en tricks die je nodig hebt om een perfect resultaat te behalen. Hier bespreken we de belangrijkste klussen, van voorbereidingen tot afwerking, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt.
Alle gereedschappen om tegels te leggen
Tegels snijden
Tegelsnijders zijn er in verschillende maten en voor tegels van alle grootte. Twee belangrijke onderdelen om rekening mee te houden bij het kiezen zijn de breekkracht en de snijlengte. De tegelsnijders van Rubi zijn bijvoorbeeld gemaakt voor de semi en professionele tegelzetters. De HIT 1000-N tegelsnijder is met zijn snijlengte van 1000 mm en breekkracht van 800 kg speciaal voor de grote en harde tegels. Ook de nieuwe SPEED-72 en 92 tegelsnijders zijn een sterke optie voor de wat grotere tegels.
Als je niet zoveel kracht nodig hebt, dan is de STAR tegelsnijder perfect. Deze is ideaal voor de kleinere tegels.
Tegels lijmen
Het lijmen van de tegels kan op verschillende manieren. Zo heb je pastalijmen en poederlijmen. De Mapei Ultramastic is een pasta-tegellijm. Dit type lijm is meer geschikt voor wandtegels dan voor op de vloer. Dat komt omdat pastalijm niet goed tegen druk kan. Ook heeft het meer lucht nodig om goed uit te harden. Het grote voordeel van pastalijm is natuurlijk dat het direct klaar is voor gebruik en dat de sterkte van de lijm overal constant is.
Poederlijm is geschikt voor zowel vloer- als wandtegels. Ook heeft het een goede verharding, ook in vochtige ruimtes. Poederlijm zoals de Mapei Adesilex P9 kun je dus prima gebruiken in de badkamer.
Strak tegelwerk
Voor een strakke vloer gebruik je zogenoemde levelling systemen. Dit zijn handige hulpmiddelen om de tegels strak en gelijk te leggen, zodat je geen hoogteverschillen krijgt. Dit staat natuurlijk niet mooi, maar kan ook gevaarlijk zijn als iemand erover struikelt.
Het Delta level systeem bestaat uit clips en keggen en gebruik je op het moment dat je de tegels op de vloer legt, tijdens het uitharden van de lijm. De keggen worden in de clips geplaatst en met een tang aangedrukt. Als de lijm droog is, kun je de clips voorzichtig verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met een rubberen hamer, waarmee je de clips uit de voegen slaat. De keggen kun je meerdere keren gebruiken.
Met het nieuwe Cyclone systeem heb je geen extra gereedschap nodig. Dit systeem heeft een herbruikbaar kapje met schroefdraad dat helpt om de druk gelijkmatig over de tegels te verdelen. Dit zorgt ervoor dat de tegels altijd op dezelfde hoogte liggen, wat het tegelwerk mooi en gelijkmatig maakt. Je kunt ze door de vorm makkelijk met de hand gebruiken.
Tegelgereedschap
Voor het lijmen van de tegels heb je de juiste lijmspaan nodig. Je kan niet zomaar een lijmspaan kiezen. Voor elke tegel en ondergrond heb je de juiste maat nodig. Een algemene regel is: hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding van de kam. Voor kleine tegels zoals mozaïek gebruik je een lijmspaan met een kleine vertanding.
Voor het lijmen van tegels groter dan 60×60 cm is het verstandig om ze dubbel te verlijmen. Dit is belangrijk voor de uiteindelijke hechting.
Siliconenkitten
Siliconenkitten zorgen voor een waterdichte afwerking, wat helpt om schimmel en vochtproblemen te voorkomen. Ze zijn flexibel en kunnen bewegingen van de tegels goed opvangen, waardoor scheuren worden voorkomen. Daarnaast zijn ze gemakkelijk aan te brengen met een kitpistool en kunnen ze in verschillende kleuren komen, zodat ze mooi aansluiten bij je tegels en je voegen.
Pro tips
Werken met geglazuurde tegels
Zorg dat je altijd een scherp wieltje gebruikt, waarbij je met weinig druk en in een vloeiende beweging een kras maakt op het glazuur. DIt wieltje hoeft niet groter te zijn dan 6 of 8mm. Als je een tegelsnijder hebt waar maar één formaat snijwiel in past, snij dan zacht en voorzichtig.
Plaatsing van het snijwiel
Zorg ervoor dat het snijwiel van je tegelsnijder haaks op de tegel staat. Hiermee voorkom je dat bij het breken het wieltje eerder de tegel raakt dan de breekvleugel, waardoor de tegel verkeerd breekt.
Let bij het breken ook op de vergrendeling. Als de breekvleugel niet 100% in de vergrendeling staat, dan klapt de vleugel terug en dan breek je eveneens de tegel kapot met het wieltje.
Vervang het snijwiel op tijd als het versleten raakt. Gelukkig hebben we de meest voorkomende maten snijwielen los verkrijgbaar in ons assortiment.
Juiste hoeveelheid lijm
Bij het lijmen van de tegels is het belangrijk om de juiste hoeveelheid lijm op de tegels te smeren. Dit hangt ook af van de ruimte waar je in gaat tegelen. In droge ruimtes bedek je minimaal 85% van de tegel met lijm, waar je in vochtige ruimtes zoals een badkamer minimaal 95% van de onderkant van de tegel moet bedekken met lijm. Dit verzekerd een goede hechting.
Ook is het altijd beter om te veel dan te weinig lijm onder de tegel te hebben. Te veel lijm heeft weinig gevolgen, maar te weinig lijm kan zorgen voor een minder sterke hechting.
Natuursteen altijd zagen
Keramische tegels zijn goed te snijden. Natuurstenen tegels moet je echter altijd zagen. Dit komt doordat natuursteen anders gevormd is dan keramiek, wat in feite een groot stuk klei is. Natuursteen zal door zijn andere vorming bij het snijden zijn eigen snijlijn vinden en niet recht afbreken. Het zoekt namelijk de weg van de minste weerstand.