Badkamer renoveren? Eerst naar Toolstation
Bij het renoveren van de badkamer komt er van alles kijken. Waar begin je en welke producten heb je zoal nodig? Welke gereedschappen heb je nodig bij het slopen van de muur? En hoe maak je je badkamer goed waterdicht? Dit wordt bijvoorbeeld bepaald door met wat voor soort muur je te maken krijgt, de zuiging van de ondergrond en de kwaliteit van je kitten en voegen.
Bij Toolstation vind je alle producten om de badkamer te renoveren en perfect waterdicht te maken.
Alle klussen om jouw badkamer te renoveren
Elektrisch gereedschap
Voor het afbikken van tegels en het slopen van (gips)wanden gebruik je voornamelijk breek-en combihamers.
Een breekhamer is meer geschikt voor tegels afbikken. Let hierbij op het aantal joule, oftewel de slagkracht. Hoe hoger de slagkracht, hoe zwaarder de trillingen.
Voor het afbikken van de meeste tegels hoef je meestal niet zwaarder te gaan dan 12 joule.
Sloopgereedschap
Als je wanden te gevoelig zijn om met zwaar elektrisch gereedschap te slopen, kun je altijd nog aan de slag met mokers en verschillende soorten beitels.
Een gipswand breek je bijvoorbeeld liever met een moker en koevoeten af.
Nadat je een gat hebt gemaakt met een hamer, kun je met een koevoet de gipsplaten verder los wrikken.
Vloerverwarming
Er zijn verschillende mogelijkheden om vloerverwarming aan te leggen in je badkamer. De elektrische vloerverwarmingsmatten van Dynamic Way zijn bijvoorbeeld gemakkelijk op maat te snijden. De temperatuur kun je regelen via een thermostaat, die ook te bedienen is via een app op je smartphone.
Ook de watergedragen Henco vloerverwarmingspakketten bieden een uitstekende uitkomst. De Henco Floor Solution Box bevat alle belangrijke onderdelen voor het installeren van vloerverwarming in kleinere ruimtes. Deze box is beschikbaar in twee versies, elk met vier installatieopties. Je keuze hangt af van de oppervlakte en de hart-op-hart afstand, wat ook invloed heeft op de warmte-output.
Aan- en afvoer
Voor de aanvoer van water kun je de meerlagenbuizen van Henco gebruiken. Deze buizen hebben een speciale isolatielaag die de warmte of kou goed vasthoudt. Deze buizen kun je op meerdere manieren gebruiken, waaronder voor koeling en verwarmingsinstallaties. De buizen zijn er in zowel rood als blauw, zodat je onderscheid kunt maken in koud en warm water, maar ook in bijvoorbeeld aan- en afvoerpunten.
Voor de afvoer van afvalwater is er iets nieuws. De Martens Tuboscaflex is een flexibele lichtgewicht buis met een verstevigde gladde binnen- en buitenkant. Deze buizen zijn bestand tegen temperaturen van -10 graden tot +60 graden.
Door zijn sterke chemische bestendigheid is deze buis niet alleen geschikt voor afvalwater, maar ook voor bijvoorbeeld koelinstallaties en zwembadwater met chloor.
Waterdicht maken vloer
Om te voorkomen dat vocht door naden en kieren in de badkamer komt en later voor schade zorgt, is het belangrijk de badkamer goed waterdicht te maken. Alleen tegels en kit zijn niet genoeg. Mapegum WPS is een kant-en-klare pasta die speciaal is gemaakt om wanden en vloeren in natte ruimtes waterdicht te maken.
Mapegum WPS is flexibel en kan bewegingen van de ondergrond goed opvangen. Het is ook heel eenvoudig aan te brengen, samen met Mapei Kimband voor de hoeken, en droogt in 5 uur.
Gebruik voor het aanbrengen van de pasta en primer een blokkwast en een goede muurverfroller, zoals de Anza Pro Micmex microvezel muurverfroller.
Douchegoten plaatsen
Douchegoten zijn ideaal voor een snelle afvoer van het water direct op de tegelvloer. Je plaatst de douchegoten voordat je begint met tegelen en het aanbrengen van de afwerklaag. Houd hier rekening mee met je volgende klus
Daarna kan je beginnen met het aanbrengen van een laag zandcement, eventueel de egalisatie en als laatste het betegelen van de vloer.
Pro tips
Gebruik je gereedschap goed
Als je een combihamer gebruikt voor het slopen of afbikken van je muur of tegels, denk er dan aan om af en toe te switchen naar de boorstand en een paar keer te draaien in die stand.
Als je namelijk voor langere tijd de hamerstand gebruikt bij een combihamer, dan droogt het mechanisme uit. De boorstand zorgt ervoor dat het mechanisme weer gesmeerd wordt en daardoor droogt het niet uit, wat schade voorkomt.
Gebruik de juiste tools
Tegels kunnen op verschillende manieren verwijderd worden. Bij gelijmde tegels kun je het beste werken met een platte beitel en een hamer. Plaats de beitel onder de tegel en met de hamer kun je zo kleine stukken afbikken.
Moet je tegels verwijderen die in specie zijn gelegd? Gebruik dan een (SDS) breekhamer. Begin als dat kan rondom de voegen bij een kapotte tegel, daar komen de tegels het makkelijkst los.
Let op: bij het verwijderen van tegels in specie komt er vaak veel stof vrij. Draag daarom altijd beschermingsmiddelen zoals een stofmasker, een veiligheidsbril en handschoenen.
Check waar de leidingen in de muur en vloer zitten
Check voordat je begint met het afbikken van de tegels waar de leidingen voor water en stroom lopen in de muur en eventueel in de vloer. Dit kan eenvoudig met een leidingzoeker. Zo voorkom je schade aan leidingen en andere aansluitingen.