Sep 15, 2020

8 Tips om te frezen

Of je nu wilt ruwfrezen, spiebaanfrezen of zaagfrezen, je wilt je klus natuurlijk zo goed en professioneel mogelijk opleveren. Daarom hebben wij 8 tips voor de beste resultaten!

 

 

Tip 1: Kies het juiste materiaal

Kies materiaal dat bij jouw ervaring en de bewerking die je wilt uitvoeren past. Zachthout is ideaal voor de beginnende frezer. De frees gaat daar namelijk makkelijker doorheen dan door hardhout. Voorbeelden van zachthout zijn: spaanplaat, vezelplaat, laminaat en multiplex.


Tip 2: Kies de juiste frees

Iedere frees heeft zijn eigen specificaties. Hierdoor is niet elke frees geschikt voor elke klus. De eigenschappen van de frees kan je terugvinden op de productpagina. Wil je tijdens de klus niet voor verrassingen komen te staan? Kies dan voor een set zodat je meerdere bewerkingen kan uitvoeren.


Tip 3: Kies de juiste hulpmiddelen

Zorg ervoor dat het materiaal goed vastzit voordat je begint met frezen. Zo voorkom je dat het materiaal opeens kan verschuiven. Hiervoor kan je een freesmal gebruiken. Met een verlengsnoer of kabelhaspel zorg je er bovendien voor dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt tijdens het frezen als je bijvoorbeeld een groot oppervlak wilt bewerken.


Tip 4: Neem de juiste veiligheidsmaatregelen

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Als professional begin je natuurlijk niet onbeschermd aan je klus. Zorg voor een mondkapje en bril tegen het stof en zaagsel. Vergeet niet om handschoenen en gehoorbescherming te dragen.


Tip 5: Stel het juiste toerental in

De meeste freesmachines hebben een uitgebreid bereik als het gaat om het toerental. Om een mooi eindresultaat te krijgen, stel je het toerental in voordat je aan de freesklus begint. Het beste toerental vind je vaak op de verpakking van de frees.


Tip 6: Werk langzaam

Je wilt je klus natuurlijk zo snel mogelijk afhebben en het eindresultaat zien. Maar voorkom dat het materiaal of de frees verbrandt. Maak langzame bewegingen en laat het gereedschap het werk doen. Hard drukken en snel werken doet meer kwaad dan goed. Stop wanneer het materiaal of de machine te warm wordt om beschadigingen tegen te gaan.


Tip 7: Werk in fasen

De klus maak je lichter door deze in meerdere fasen op te delen. Wil je een sleuf frezen? Zorg dan dat je niet meer dan 3 millimeter per keer weghaalt. De frees komt dan makkelijker door het materiaal heen en je voorkomt oververhitting.


Tip 8: Ready, set go? Eerst testen!

Om er zeker van te zijn dat de frees helemaal goed is afgesteld, test je de frees eerst uit op een extra stuk materiaal. Zo weet je zeker dat het toerental klopt en kan je deze eventueel nog aanpassen voordat je aan de echte klus begint.


Benieuwd naar al onze freesmachines? Bekijk hier het overzicht.